Bevriezing energieprijzen heeft effect op inflatie

2 augustus 2012

De beslissing om de energieprijzen te bevriezen, heeft een impact op de inflatie, zegt het Prijzenobservatorium.

Brussel De impact van het bevriezen van de energieprijzen door de regering bedraagt volgens het Prijzenobservatorium in het tweede kwartaal, volgens een simulatie, 0,1 procentpunt. Zonder de maatregel zou de inflatie uitgekomen zijn op 2,6 procent in plaats van 2,5 procent.

De regeringsbeslissing om de opwaartse indexering van de elektriciteits- en gasprijzen in variabele contracten te bevriezen vanaf 1 april, heeft een 'licht matigend effect' gehad op het verloop van de consumentenprijzen voor die energiedragers. En dat ondanks de dalende noteringen voor aardolie, klinkt het.

In het eerste kwart bedroeg de algemene inflatie nog 3,2 procent tegenover 2,5 procent nu. 'De inflatievertraging ten opzichte van de voorgaande kwartalen heeft zich voortgezet en was dit kwartaal nog iets meer uitgesproken. Ze kan voornamelijk toegeschreven worden aan de lagere inflatie voor energiedragers.' Het, nog steeds positieve, inflatieverschil met de buurlanden loopt terug tot 0,3 procentpunt (inflatie gemiddeld 2,2 procent).

Het Nieuwsblad 2 augustus 2012

terug