Spilindex dit jaar toch niet meer overschreden

4 juli 2012

Sociale uitkeringen en weddes van overheidspersoneel stijgen respectievelijk pas in februari en maart van 2013.

BRUSSEL (Belga)Belgen die recht hebben op een pensioen of een andere sociale uitkering en overheidspersoneel, zullen een maand langer moet wachten op een automatische indexaanpassing met twee procent. Het Planbureau heeft zijn inflatievooruitzichten voor dit en volgend jaar verder verlaagd. De inflatie zou dit jaar uitkomen op 2,6 procent.

De volgende overschrijding van de spilindex is daardoor verschoven naar begin 2013. Het Planbureau gaat nu uit van een jaarinflatie van 2,6 procent dit jaar en van 1,5 procent in 2013. Vorige maand was er nog sprake van respectievelijk 2,7 en 1,6 procent.

De spilindex zou volgens de nieuwe vooruitzichten pas in januari volgend jaar worden overschreden, en niet in december zoals vorige maand voorspeld. Daardoor zouden de sociale uitkeringen pas in februari en de weddes van het overheidspersoneel pas in maart van volgend jaar stijgen met 2 procent. Er zou geen tweede overschrijding van de spilindex zijn in 2013.

Het Planbureau heeft de voorbije maanden de inflatievooruitzichten stelselmatig verlaagd. In maart werd er nog een jaarinflatie van 3 procent voorspeld en een overschrijding van de spilindex in september.

De Standaard – 4 juli 2012

terug