Leven werd vorig jaar 2,6 procent duurder

6 maart 2013
Leven werd vorig jaar 2,6 procent duurder Brussel - Het leven werd vorig jaar 2,6% duurder. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Prijzenobservatorium. In 2011 bedroeg de inflatie nog 3,5%. Opvallend is dat de levensduurte in ons land sneller stijgt dan in onze buurlanden. De Belgische consument gaf vorig jaar 6 % meer uit aan energie.

In 2012 bedroeg de inflatie 2,6 procent. Een jaar eerder werd het leven nog 3,5 procent duurder. Het Prijzenobservatorium, dat de stijging van de prijzen van energie, diensten en consumptiegoederen bewaakt, berekende dat het leven in onze buurlanden vorig jaar 2,2 procent duurder werd. De levensduurte stijgt in België nog altijd iets sneller dan in onze buurlanden.

Energie

De energieprijzen stegen vorig jaar met 6% ten opzichte van 2011. Een jaar eerder bedroeg de stijging 17%. In onze buurlanden steeg de energieprijs vorig jaar gemiddeld 5,6%. n De Belgische consument betaalde vorig jaar 6,5% meer voor diesel en benzine, tegenover een stijging van 15,6% het jaar voordien. De prijsstijging is niet zozeer een gevolg van de stijging van de aardolieprijzen dan wel van de koers van de euro tegenover de dollar. n Elektriciteit en gas werden respectievelijk 1,9% en 8% duurder. De stijging van de elektriciteitsprijs was vooral een gevolg van de stijging van de netwerktarieven. De elektriciteitsprijs steeg in België zelfs minder snel dan in de buurlanden. n Het Prijzenobservatorium berekende ook de impact van de regeringsmaatregelen op de energieprijzen. Zonder de bevriezing van de prijzen was energie 7,2% duurder geworden in plaats van 6%, en was deinflatie op 2,8% uitgekomen in plaats van 2,6%.

Voeding

De voedingsprijzen stegen vorig jaar sneller dan de algemene levensduurte.

Door de wereldwijde stijging van de noteringen van voedingsgrondstoffen stegen de voedingsprijzen met 3,1%, tegenover 2,8% in onze buurlanden. Vooral zuivelproducten en suikerwaren zijn verantwoordelijk voor het verschil. Het Prijsobservatorium stelt ook vast dat een stijging van de grondstoffenprijzen sneller in de consumptieprijzen wordt doorgerekend dan een daling.

Diensten

Diensten werden vorig jaar 2,5% duurder. Tussen 2008 en 2012 bedroeg de stijging zelfs 6,2%. Ook voor diensten stijgen de prijzen in België sneller dan in de buurlanden.

Het Belang van Limburg - 6 Maart 2013

terug