Regering-Di Rupo sleutelt weer aan index

20 april 2013

De regering wil de berekening van de index aanpassen in de telecom- en de voedingsector. Samen met vorige ingrepen zou dat de inflatie met 0,4 procent moeten drukken.

Brussel Na twee vorige ingrepen op de indexberekening in januari 2013 - waaronder het meerekenen van de koopjesperiode - wil de regering-Di Rupo dit jaar de berekening van de index verder hervormen.

Twee nieuwe ingrepen moeten vanaf volgend jaar de inflatie in ons land - die vorige maand gezakt is naar 1,1 procent - verder helpen temperen.

Zowel bij de grote telecomspelers als in de supermarkten wil de regering de prijzen en het koopgedrag van de consument maandelijks en digitaal gaan registreren. Waardoor de index sneller en nauwer zal aansluiten bij het echte koopgedrag van de gezinnen.

Consumenten die overschakelen naar goedkopere tariefplannen of huismerken, zullen daardoor sneller en beter in de indexcijfers kunnen worden opgenomen. Vandaag gebeurt dat niet of nauwelijks.

Hoewel het officieel niet de bedoeling is, verwacht de regering dat alle nieuwe indexberekeningen op korte termijn een gunstige impact zullen hebben op de inflatie van minstens '0,3 tot 0,4 procent'. Dat bevestigde gisteren het kabinet van vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) in reactie op uitspraken van staatssecretaris Hendrik Bogaert (CD&V).

De Standaard – 20 april 2013

terug