Snellere index moet inflatie verder drukken

20 april 2013

Vicepremier Johan Vande Lanotte wil de indexcijfers over de consumptie van telecomdiensten en voeding anders laten berekenen. Samen met eerdere ingrepen moet dat de inflatie met '0,3 tot 0,4 procent' temperen

Brussel Na twee ingrepen op de indexberekening in januari(zie inzet) , wil de regering ook dit jaar de berekening van de index verder hervormen. In twee belangrijke economische sectoren wil vicepremier Vande Lanotte (SP.A) vanaf volgend jaar de prijzen én de wijzigingen in het koopgedrag van de consument, sneller en gedetailleerder laten registreren.

Nieuw daarbij is dat nu ook de grootste telecomoperatoren (Belgacom, Base, Mobistar...) elke maand gedetailleerde gegevens zullen moeten doorsturen over de omzet en het volume van elk telecomproduct, inclusief details over elke tariefformule. Telecomwaakhond BIPT kreeg onlangs de opdracht om zijn IT-systemen daarvoor in 2013 al aan te passen.

En ook de grootwarenhuizen in België, waar de prijzen vandaag nog manueel door ambtenaren worden opgetekend, zullen vanaf 1 januari 2014 meer informatie moeten geven over koopgedrag en kortingen(DS 4 juli). Daar zal de regering vragen om de scangegevens aan de kassa digitaal door te sturen aan Economische Zaken.

Koopgedrag

Officieel wil vicepremier Vande Lanotte daarmee alleen maar bereiken dat de index nauwer aansluit bij het werkelijke koopgedrag van de gezinnen. In werkelijkheid hoopt de regering stilletjes dat de nieuwe indexberekeningen ook een gunstig effect zullen hebben op de inflatie en dus ook op de stijging van de lonen.

Veel gsm-gebruikers stappen over van duurdere naar goedkopere belformules, zonder dat dit vandaag op regelmatige basis wordt verrekend in het indexcijfer. In de supermarkten zie je dan weer dat almaar meer consumenten overschakelen van merkproducten, zoals Coca-Cola, naar goedkopere huismerken. Ook dat is een evolutie die straks in de index kan worden meegenomen, waardoor de inflatie in ons land - die de voorbije 16 maanden is gezakt van 3,8 procent naar 1,1 procent - minder snel zou moeten stijgen.

Hoeveel voordeel de regering uit de nieuwe indexberekeningen wil halen, was lang niet duidelijk. Maar in naam van de regering lichtte staatssecretaris Hendrik Bogaert (CD&V) nu voor het eerst een tip van de sluier. In de kamercommissie voor Financiën en Begroting verklaarde hij dat 'de ingrepen op de koopjes en de brandstofprijzen een impact zouden hebben van 0,3 tot 0,4 procent op de inflatie'. Waarna Bogaert eraan toevoegde dat ook bovenvermelde maatregelen nog worden voorbereid.

Impactstudie

Volgens het kabinet Vande Lanotte komt bovenstaande vork uit een voorlopige impactstudie van de regering. 'De impact van de maatregelen in januari is vandaag kleiner: nog geen 0,2 procent. De cijfers van staatssecretaris Bogaert slaan op alle nieuwe indexberekeningen samen. Dit en volgend jaar zouden die de inflatie met 0,3 tot 0,4 procent moeten temperen', verduidelijkte woordvoerster Sarah Vandecruys gisteren.

De Standaard – 20 april 2013

terug