Inflatie op laagste peil in tweeënhalf jaar

29 maart 2013

Het leven is in maart opnieuw wat duurder geworden, maar het tempo van de prijsstijgingen lag de voorbije 2,5 jaar nooit lager. De inflatie in maart bedroeg nog 1,11 procent. Buitenlandse reizen, vlees, verse groenten en horeca-bezoekjes werden duurder, terwijl snijbloemen en motorbrandstoffen goedkoper werden.

Voor het volledige jaar verwacht het Planbureau een inflatie van 1 procent. De gezondheidsindex stijgt iets sterker omdat de dalingen van de brandstofprijzen niet in die index zitten. De indexstijging ligt een pak lager dan in 2011 en 2012 toen de stijging 3,06 en 2,65 procent bedroeg.

Een deel van de inflatiedaling is het gevolg van de aanpassing die de regering-Di Rupo vorig jaar doorvoerde. Sinds januari 2013 worden ook koopjes verrekend in de prijzen. Dat drukt de inflatie met 0,25 procent. Een snelle berekening leert dat de spilindex zo anderhalve maand later overschreden wordt. De gemiddelde Belg, die 3.103 euro verdient, verliest door de aanpassing eenmalig 90 euro bruto. Dit jaar wordt de spilindex volgens het Planbureau niet meer overschreden.

De Standaard – 29 maart 2013

terug