Inflatie daalt te traag

30 april 2013

Het leven is afgelopen maand opnieuw minder snel duur geworden. In maart steeg de inflatie nog met 1,11%. In april daalde de prijsdruk -voor de zesde maand op rij- tot 1%. Volgens Agoria, de federatie van de technologische industrie, zakt de inflatie evenwel te traag om de loonkostenhandicap te verminderen.

Begin vorig jaar bedroeg de inflatie nog meer dan 3%, om vanaf november stelselmatig te zakken, tot 1% nu. Het is al meer dan 3 jaar geleden dat de de inflatie nog zo laag noteerde. Buitenlandse reizen, motorbrandstoffen en gsm-gesprekken werden goedkoper, terwijl groenten door het slechte weer fors duurder werden. Uitschieters waren prei (+38%), bloemkool (+28%) en paprika (+15%). Maar ook aardappelen, fruit, vis en elektriciteit werden wat duurder. De gezondheidsindex, die geen rekening houdt met alcohol, tabak, benzine en diesel, kwam uit op 120,49 punten, een daling met 0,01 punt. Het rekenkundig gemiddelde kwam uit op 120,32 punten, waardoor de spilindex niet overschreden wordt. Dat betekent dat er geen aanpassing komt van de lonen van ambtenaren en de sociale uitkeringen.

Hervorming indexkorf

Het planbureau verwacht dat de inflatie dit jaar op 1% zal uitkomen, tegenover 2,84% in 2012 en 3,53% in 2011. De daling wordt overigens ook in de hand gewerkt door de hervorming van de indexkorf. Door die aan te passen, hoopt de regering de stijging van de lonen te temperen, zonder te moeten morrelen aan de automatische loonindexering. Dat zou de concurrentiepositie van ons land een duw in de rug moeten geven. Volgens Agoria zakt de inflatie evenwel te traag om de loonkostenhandicap tegenover onze buurlanden substantieel te verminderen. "Aan dit tempo duurt het nog bijna 7 jaar voor het gecumuleerd verschil is geabsorbeerd. Bovendien daalt de inflatie ook in Frankrijk en Duitsland", zucht Agoria-topman Paul Soete.

Het Laatste Nieuws – 30 april  2013

terug